Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» : ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ?

  Αναμφίβολα το πλέον συζητημένο άρθρο του νέου Νόμου είναι αυτό που καθιερώνει πλέον από τις ερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές το σύστημα της απλής αναλογικής. Με την απλή αναλογική, το σύνολο των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου κατανέμεται ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν οι συνδυασμοί στον α’ γύρο και καταργείται η πριμοδότηση που είχαν οι συνδυασμοί των Δημάρχων για τη συμπλήρωση μέχρι του 60% των εδρών, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι οι Δήμαρχοι που δεν εκλέγονται από τον α’ γύρο, αφού δεν έχουν εξασφαλίσει το 50%+1 των ψήφων, δε θα έχουν πλέον την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα σε αρκετούς Δήμους πρόκειται να προκύψει και το… ευτράπελο, με Δημάρχους που έχουν βγει δεύτεροι στον πρώτο γύρο και νίκησαν στον δεύτερο, να έχουν λιγότερους Δημοτικούς Συμβούλους από την αξιωματική αντιπολίτευση.


Βλέποντας κάποιος τον Νόμο με το μάτι ενός δημότη μικρού Δήμου, με τις γνωστές αντιπαραθέσεις και μικρότητες που συχνά συναντάει κανείς σε μικρές κοινωνίες, οι συνεργασίες και οι συναινέσεις που οραματίζεται ο Πάνος Σκουρλέτης δεν είναι δυνατό να «περπατήσουν» τόσο εύκολα.  Ποιος άραγε μπορεί να διανοηθεί έναν Δήμαρχο, με δύναμη το 1/3 ή το 1/4 του Δημοτικού Συμβουλίου, να είναι σε θέση να διοικήσει σε ικανοποιητικό βαθμό;
Πέραν αυτών, στην αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν οι θεσμικές εγγυήσεις οι οποίες συναντώνται στο Κοινοβούλιο. Δεν προβλέπεται, δηλαδή, εκ νέου προσφυγή στις κάλπες στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εξασφάλιση της δεδηλωμένης. Έτσι, ανοίγει διάπλατα παράθυρο συναλλαγής, η οποία μπορεί να είναι διαρκής, καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Διαφορετικά θα δούμε πολλούς δήμους και περιφέρειες να οδηγούνται σε παραλυσία λόγω αδυναμίας διακυβέρνησης.
Μόνη λύση λοιπόν η πολιτική αλλαγή. Αξίζουμε καλύτερα!


ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΜΕΛΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΝΔ, ΥΠΕΘΥΝΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΗΜ ΤΟ ΝΔ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου