Έντονο είναι πλέον το φαινόμενο του Ευρωσκεπτικισμού και καταγράφεται όχι μόνο ως θεωρία αλλά και ως πολιτική θέση σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Εκφράστηκε πρόσφατα με το δημοψήφισμα στη Βρετανία και την απόφαση για έξοδο της από την Ε.Ε. και είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Στην Ολλανδία αν και οι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν προς το παρόν, υπάρχουν όμως πια καταγεγραμμένες οι τάσεις και σίγουρα θα ανοίξει σύντομα ο διάλογος όσων αμφισβητούν το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία είναι οι αιτίες που οδηγούν στην άνοδο του Ευρωσκεπτικισμού σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας.
Η πρώτη και σίγουρη αιτία είναι η Ευρώπη των δυο (ή και περισσότερων) ταχυτήτων. Χώρες να επιδιώκουν να συντηρήσουν τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών καθώς η βαριά βιομηχανία τους, επιτρέπει και ευνοεί την εθνική τους οικονομία, όμως βλέπουμε και τις χώρες εκείνες που δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το βηματισμό, αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση, να βυθίζονται ακόμη περισσότερο.
Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζεται η διαμορφωθείσα κατάσταση, πως επιτυγχάνεται η διατήρηση στο βιοτικό επίπεδο του μέσου Ευρωπαίου και φυσικά το μεγάλο ζητούμενο, πως θα επιτευχθεί η ενίσχυση της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στη συνείδηση κάθε Ευρωπαίου πολίτη.
Η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είναι σήμερα το αναπόφευκτο κακό. Η σωστή διαχείριση όμως των αδύναμων χωρών, θα πρέπει να είναι το στοίχημα των Ευρωπαίων ηγετών, αν δεν θέλουν να δουν το οικοδόμημα που χτίστηκε με κόπο από τους μεγάλους οραματιστές ηγέτες της Ε.Ε. να καταρρέει σα χάρτινος πύργος εξαιτίας λάθος πολιτικών επιλογών.
Η ειρηνική, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη που οραματίστηκαν δεν πρέπει να καταρρεύσει. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, το μόνο που χρειάζεται είναι η ορθή και ψύχραιμη αντιμετώπισή του.
Μια δεύτερη αιτία η οποία δεν έχει να κάνει με την οικονομία είναι αυτή της ολοένα αυξανόμενης ισλαμο-φοβίας. Εκεί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι ακροδεξιές
φωνές της Ευρώπης και όχι μόνο.
Ανάμεσα σε κατατρεγμένους οικογενειάρχες, σε φιλειρηνικά γυναικόπαιδα, σε επιστήμονες που άφησαν την πατρίδα τους αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη της ειρήνης, κρύφτηκαν άρτια εκπαιδευμένοι εξτρεμιστές οι οποίοι σκόρπησαν τον τρόμο στην Ευρώπη και δυστυχώς παρέσυραν στο θάνατο εκατοντάδες πολίτες.
Αυτές είναι κατά την άποψή μου οι δύο κυριότερες αιτίες που οδηγούν στην άνοδο του Ευρωσκεπτικισμού, χωρίς να αποκλείονται και άλλες παράμετροι στην ίδια κατεύθυνση.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη είναι ικανούς, ψύχραιμους και εμπνευσμένους ηγέτες ώστε να διαχειριστούν τις τάσεις αμφισβήτησης του οικοδομήματος και της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χρειάζεται ηγέτες που πατάνε στα πόδια τους, που θα απορρίψουν τη ρητορεία του λαϊκισμού, που θα έχουν τη βούληση να στηρίξουν την Ευρώπη και όχι μόνο να στηρίζονται από αυτήν.
Χρειάζεται ηγέτες που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως ιδέα και είναι έτοιμοι να αναλάβουν το πολιτικό κόστος για να την ενισχύσουν με τις αποφάσεις τους.
Το δυστύχημα είναι πως στο τιμόνι της Ελλάδας τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει ένας τέτοιος ηγέτης και ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν μπορεί να συμβάλει στη
λύση των προβλημάτων της Ευρώπης και θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος αυτών, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου